Şef Zeynep Ağaoğulları'ndan Çikolata Krizine İyi Gelen 5 Tarif

Şef Zeynep Ağaoğulları

Lezzet.com.tr Yazarı zeynepagaogullari@gmail.com
Çocukluk yıllarımda ne şeker, ne bisküvi ne de diğer tatlılarla ilgilenirdim; sade ve sütlü çikolata tek göz ağrımdı. Bu nedenle annemin de katkılarıyla içi çikolata dolu, “abur cubur çekmecesi” adını verdiğim bir çekmecem oldu. Daha sonraları Fransa’da LaDurée’de çalışırken kilolarca çikolatayla dip dibe olduğum için cazibesine karşı biraz da olsa bağışıklık kazandım. Ama zaman zaman herkesin çikolata krizi tutar!

Bu krizi artık daha sağlıklı tariflerle atlatıyorum. İster çikolata ister çiğ kakao kullanarak evde kolayca hazırlayabileceğiniz bir fındık ezmesi, yerken suçluluk hissettirmeyen, kremamsı kıvamda bir chia puding ve çok besleyici muzlu bir kek hazırladım. Sürekli buzluğumda bulunan çiğ, vegan, glütensiz tartın bol kakaolusunu yaptım. Atıştırmalık olarak da kavrulmamış karabuğday ile hazırlanan bir hurma topu hazırladım. Bu tarifte karabuğdayı çiğ kullanabilirsiniz, ben filizlendirmeyi tercih ettim. Filizler, doğum mucizesini temsil eden süper besinlerdir. Yaşayan, gelişen bu besinler yüksek oranda hücre yenileyici ve gençleştiricilerdir. Glütensiz karabuğday, mükemmel bir protein kaynağıdır ve var olan bütün amino asitleri bünyesinde bulundurur. Kolon temizlenmesine yardımcı olurken, vücudu alkali kılıp metabolizmanın dengelenmesini sağlar. Lesitin bakımından zengin karabuğday, kötü kolestrolün emilimini engeller, toksinleri nötralize ederek lenf sistemini temizler. Kalsiyum, demir, coenzim Q10, B vitamini ve magnezyum açısından zengindir, kan ve kemik sağlığı için iyi bir besindir.

Kakao mucizesi

Sağlıklı tariflerde çikolatanın temel öğesi kakao beni en çok motive eden malzemelerden bir tanesi. Enerji üretiminden sağlıklı kemik oluşumuna, dengeli bir kan basıncından sağlıklı beyin fonksiyonlarına sayısız fayda sağlayan, antioksidan, demir, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin çiğ kakao ise işlenmişe nazaran daha fazla flavanol içeriyor. Böylece enfeksiyonları önleme ve bağışıklığı korumada daha yararlı oluyor.

Güç ve cesaret verir

Kakaonun varlığına dair bilgilerin bulunduğu en eski belgeler M.Ö 1100 yıllarına dayanır. Bu dönemlerde, ilk olarak Olmeka’lar kakaoyu öğütmüşler. Latince adı “tanrıların besini” anlamına gelen “Theobromocacao” olan kakao ağaçlarını Meksika topraklarında yetiştirmeye başlamışlar. Kakaoyu ilk olarak su, biber, baharatlar ve çeşitli taze otlarla karıştırarak acı, ekşi su anlamına gelen “xocoatl” adını verdikleri bir içecek yapımında kullandıklarına inanılıyor. 16. yy’a kadar, Avrupa’da kimsenin kakaodan haberi yoktu. İlk olarak, 1502’de, Christophe Colomb keşfetti. Ancak kakao tanelerini, 1528’de Avrupa’ya ilk getiren Cortés oldu. 1700’lü yıllarda ise endüstriyel devrim ile ilk çikolata ortaya çıktı. 

  1. Çikolatalı Fındık Ezmesi

Fındık, bitter çikolata ve tuz ile hazırlanan çikolatalı fındık ezmesi, evde kolayca hazırlayabileceğiniz kahvaltılıklardan biridir. Hazırladığınız karışımı kavanozlara doldurup serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

  1. Kakaolu Muzlu Yulaflı Kek

Yulaf, kakao, hindistan cevizi tozu ve badem ile hazırlanan yulaflı kek, muz, elma, süt ve agave şurubu ile ıslatılır. Özellikle kahvenin yanına çok yakışan bu keki, krema eşliğinde servis edebilirsiniz.

  1. Kakaolu Chia Puding

Çiğ kakao, süt, chia tozu ve hurma ile hazırlanan kakaolu chia puding, düşük kalorili tatlı arayanlar için idealdir. Ortalama 30 dakikada hazırlanan pudingi bir gece buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

  1. Karabuğdaylı Kakaolu Hurma Topu

Karabuğday, kakao, hurma ve tahin ile hazırlanan bu tatlı, şekersiz ve unsuz olduğu için düşük kalorilidir. Tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra şekil verilir ve dinlendirilir. Ortalama 20 dakikada hazırlanır. Dışını antep fıstığına batırabilirsiniz.

  1. Çiğ Vegan Kakaolu Tart

Hurma, badem, kakao, hindistan cevizi yağı ile hazırlanan tart hamuru, kaju, kakao ve hindistan cevizi sütü ile doldurulur. Vegan menülerinde yer verilen bu tatlıyı, oda sıcaklığında beklettikten sonra sunabilirsiniz. Üzerini ahududu ile süsleyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Soğuk yaz tatlıları
  2. Glutensiz ve unsuz yaz tatlıları
  3. Yumurtasız tatlılar
  4. Şekersiz tatlı tarifleri
  5. Fırınsız tatlı tarifleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri